maanantai 12. marraskuuta 2012

Sisäsiisteyden opettelusta

Pikku hiljaa vahingot sisälle ovat harventuneet, mutta ei vielä kokonaan poistuneet. Varsinkin nämä säät vaikuttaa siihen huomattavasti; sateella ei tunnu pojat oikein ulkona viihtyvän:( Nopeasti vain haluttaisiin takaisin sisälle ja sitten kohta ollaan jossakin kyykkimässä!

Olen viimeaikoina yrittänyt säännöllisesti tunnin välein käyttää pojat ulkona ja hyvin sinne aina pissat tirahtaakin. Ruokailun säännöllisyys on myös ollut edesauttamassa kakka-aikojen arviointia. Pojathan saavat ruokakipponsa joka aamu noin klo 6.30 ja toinen ruoka-aika on noin klo 16.00. Ruokana on vielä penturuokaa; Friskies Junior, joka maistuukin pojille erittäin hyvin. Kupit tyhjennetään tosi innokkaasti. Tällä rytmillä molempien "suoli toimii" niin, että aina heti herättyä kakataan ja noin puoli tuntia iltaruoan jälkeen on myös kakkahommat odotettavissa. Rollella on ikävä tapa varsinkin aamulla tehdä niin, että ensin tulee vain osa pötkylä ja noin puolen tunnin päästä ollaan uudelleen kyykkimässä. Onneksi olen tämän nyt huomannut ja osaan siihen jo varautua; eli aamulla käydään kaksi kertaa ulkona.

Olen yrittänyt myös pyrkiä siihen, että kakkahommat tehtäisiin kävelylenkillä; mutta se ei ole onnistunut ainakaan vielä. Kävelylenkit nimittäin menee sillä tavalla, että usein pojat vain nuuskivat, eivätkä tee mitään lenkin aikana vaan tarpeet tehdään vasta kotipihalla:( Keräilen sitten lapiolla jätöksiä ja nyt näyttää siltä, että naapurin koiratkin ovat hajujen perässä innostuneet kakkimaan meidän pihalle, eli kerättävää näyttääkin minulla riittävän; isompaa ja pienempää läjää siellä täällä:(

Tämä sisäsiisteys opettelu onkin kaikista rasittavinta tässä koiranomistajan elämässä ja välistä tuntuu, että hermot menee totaalisesti. Täytyy vaan yrittää olla kärsivällinen ja toivoa, että ne joskus oppivat pyytämään hädän tullen ulos. Sitä pyyntöä ei ole vielä kyllä tapahtunut kertaakaan.

Loppuun vielä kuva papiljotteja järsivistä veljeksistä :D Täytyy yrittää keksiä niille aina jotain uutta järsittävää, niin saa hetken aikaa hengähtää kakka- ja pissavahdin hommasta ;)12 kommenttia:

 1. Sisäsiisteyskasvatus kyllä raastaa hermoja.
  Tässä yksi lohdutuksen sananen/lause:
  - onneks noi pojat ei ole tanskandoginpentuja;)

  Kyllä ne vielä oppii!
  -ja palkkiomakupaloja ei kannata säästellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Hermot on välistä niin koetuksella, mutta toivo elää ;) Eikös isommat koirarodut kuitenkin opi vähän helpommin ja nopeammin sisäsiistiksi. Näiden pikkukoirarotujen kanssa haastetta riittää ja silti ne ei useinkaan opi täysin sisäsiistiksi....
   Hyvä-sanoja ei ole kyllä ainakaan säästelty, kun tarpeet tehdään oikeaan paikkaan. Makupalojakin olen toisinaan antanut, mutta pelkään vähän, että innostuvat sitten koko ajan pyytämään ulos makupalan toivossa;)

   Poista
 2. Kyllä se siitä lähtee vielä luonnistumaan. Usko pois! ;)
  Kyllä muuten on rasittavaa kerätä naapurin koirien jätöksiä omalta pihalta
  Kun omanaan koira ei pihalle tarpeitaan tee... :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se varmaan ja joka päivä paremmin; mitä nyt aina välistä tulee näitä takapakkeja.
   No meillähän pojat tekevät kakat meidän pihalle, jotka sitten keräilen pois. Mielelläänhän sitä vain oman koiran kakkoja kyllä keräilisi, mutta kyllä meidänkin entinen koira taisi aina silloin tällöin karata naapurinkin pihalle tarpeet tekemään, joten ei tässä passaa alkaa suuresti valittamaan;)

   Poista
 3. Ovatpa pojat ihania :-) Tulee mieleen ajat 15 vuotta sitten kun meille muutti 2 koiratyttöstä, siskokset. Nyt typyt ovat jo taivaallisessa palloliigassa ja kotona pyörivät uudet karvakuonot.

  Pienempi noista typyistä oli aika sitkeä asiointirutiineissaan. Taisi olla melkein vuodenikäinen, kun vielä satunnaisesti lirautteli paperille sisällä. Toisaalta sillä säilyi loppuun asti muistissa, että jos sisällä on sanomalehteä lattialla, siihen on tarkoitus asioida, jos hätä yllättää. Tämä taito oli kullanarvoinen, kun joskus oli ripulisairastelua :-)

  Tuo penturuoka on kovin heikkolaatuista ravintoa. Suurin osa siitä on viljaa (koira on lihan- ja rasvankäyttäjä), proteiini on heikkolaatuista ja varmasti osin kasviperäistä. Lisäksi se sisältää esim. sokereita, turhia väriaineita ja haitallisia hapettumisenesto- ja säilöntäaineita. Tuoteselosteessa ei edes kerrota tarkasti ruoan ainesosia. Seassa voi olla lähes mitä tahansa...

  On suorastaan surkuhupaisaa että pussissa lukee " sisältää kanaa ja lisättyjä kasviksia ". Hmm... kanaa näyttää olevan 4% ja lisättyjä kasviksia 0,5 %

  Jos haluaa kuitenkin syöttää sitä, haittoja voi varmaankin vähentää, lisäämällä nappuloitten sekaan runsaasti oikeaa rasvaista lihaa. Siitä saa hyvälaatuista proteiinia ja haitallisen viljan osuus kokonaisuudessa pienenee.

  Terkkuja söpöille pojille! Ja onnea kakkasavottaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon vinkistäsi ruoan suhteen. Täytyypä alkaa tarkemmin tutkimaan tuota ravintoasiaa.
   Pojat kiittää terkuista:)

   Poista
  2. Monet koirat jotka ovat tottuneet kasvattajan kalliiseen penturuokaan, allergisoituvat aikuisena siten etteivät voi syödä kaupan nappuloita. Sitten pitää alkaa syöttämään raakalihaa, kun muulle ollaan allergisia. Ihmiset eivät kovin usein katso mitä itse syövät mutta sitten laskevat koirien ruokien pitoisuuksia mikä on aika huvittavaa välillä :)
   Jos itse hommaisin pennun, syöttäisin sille varmaan kalliin penturuuan seassa myös kauppojen nappuloita, että siedättyy kaikenlaiselle ruualle.

   Poista
 4. Jos haluat pitää nappulat ruoan pohjana, kannattaa tarkkailla valmistusainelistaa. Siinä pitäisi olla ensimmäisenä jokin maalaisjärjellä tunnistettava jotain lihaa kuvaava sana :-) Ei esim. eläinperäiset tuotteet. Viljat ja perunat mielellään vasta kauempana listassa. Ruoan valmistusaineet on lueteltu "paljousjärjestyksessä" eli ensin se, jota on eniten, toista toiseksi eniten jne.

  Nappuloihin voi hyvin lisätä saman verran lihaa/kalaa sekaan ilman että täytyy lisätä esim kalsiumia. Nappuloitten kivennäiset ja vitamiinit riittävät kattamaan annoksen tarpeen. Jos annat nappuloita vähemmän kuin puolet annoksesta, täytyy ruveta miettimään lisiä.

  Kannattaa vaihdella eri lihalaatuja, ja voit antaa kaikki lihat raakana, myös broilerin. Suomessa salmonellavaara on häviävän pieni, eikä pöpö ehdi saada aikaan harmia koiran lyhyessä suolistossa. Omat kädet täytyy tietenkin pestä hyvin :-)

  Pojat liikkuvat niin paljon, että lihan kannattaa olla rasvaista. Kananmuna on erinomainen lisä koiran ravintooon.

  Suosittelen tutustumaan 50/50-ruokintamalliin ja vaikkapa ihan raakaruokintaankin.

  Ja onpas nuo pikkuherrat söpöläisiä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vielä kovasti vinkeistä:) Entäs raejuusto lisänä; olisiko se hyvä ja riittävä?

   Poista
 5. Ihan hyvin voi raejuustoa joskus antaa, mutta kyllä liha on koiran ravinnon perusta. Raejuusto ei myöskään toimi koiralla kalkkilisänä, paremminkin vaihteluna ja mielenvirkistyksenä/herkkuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok. kiitti vielä:) Yksi kysymys vielä heräsi; paljonko tuollaisille 3 kg:n koirille sitä lihaa pitäisi päivässä antaa?

   Poista
 6. Homma toimii helpoiten niin, että laitat kuppiin silmämääräisesti saman verran lihaa ja nappulaa. Sekoitat ne toisiinsa etteivät nappulat jää syömättä. Jos pojille ei ole koskaan annettu raakaa lihaa, kannattaa aloittaa pienestä määrästä ja totutella rauhassa.

  Ruoan määrä täytyy vaan kokeilla. Aloita kuitenkin isommasta määrästä kuin mitä antaisit pelkkää nappulaa.
  Kokeilemalla selviää millä määrällä kaverit pysyvät tasaisessa kunnossa, eivät laihdu mutteivät lihokaan :-)

  Vertailuna voin kertoa että meillä raakaruokaasyövät 8-kiloiset saavat 2 kertaa päivässä keskikokoisen naisen nyrkin kokoisen annoksen ruokaa. Koirat ovat aikuisia eivätkä siis kasva enää. Pentu tarvitsee kasvuun enemmän polttoainetta.

  Rasvaisen lihan ( sisäfileitä ja paistijauhelihoja ei koiralle kannata tarjoilla ) lisäksi voit muutaman kerran viikossa antaa kananmunaa ja vaikka pari kertaa viikossa kalaa. Kalaöljylisä ruoan mukana ei tee pahaa vaikka päivittäin antaisit. Tuon kokoisille varmaan puhutaan n. teelusikallisesta.

  Niin kauan kuin nappulaa on annoksesta vähintään puolet, ei ole huolta vitamiineistä ja kivennäisistä. Nappula kannattaa vaihtaa laadukkaampaan :-)  VastaaPoista